Klasinfo


Welkom in  K1C-K2C


Welkom in de Rikki klas! 

 

SCHOOLJAAR 2024-2025

         

 

1.    WELKOM IN DE RIKKI-KLAS


Lieve vriendjes

Beste ouder(s)

 

 Ik ben juf Annelies en ik kijk er samen met onze klaspop Rikki naar uit om samen met jullie op stap te gaan dit schooljaar!

 

 In deze klasbrief vinden julli informatie over de klas, onze organisatie en de afspraken. Deze zullen ervoor zorgen dat we er samen een prachtig, leerrijk, fantastisch en vooral super plezant schooljaar van kunnen maken.

 

Tot snel!

 

Lieve groetjes,


Rikki en Juf Annelies




2.    KLASINFO


Onze klas telt 17 kleuters8 kleuters in de 1ste kleuterklas en 9 kleuters in de 2de             kleuterklas.

Onze klaspop heet Rikki, de 1ste kleuterklas zijn de gele Rikki’s, de 2de                             kleuterklas zijn de blauwe Rikki’s.

  De symbolen voor de 1ste  kleuterklas zijn een zwart-wit figuren, 

de symbolen van de 2de kleuterklas zijn een schaduwfiguren.

 

 

 

                                                

 

·       De kleuters krijgen 2x per week les Lichamelijke Opvoeding: op dinsdag van meester Eddy en op donderdag van meester Tim. Op die dagen graag (sportieve) kledij aandoen waar de kleuters goed kunnen in bewegen.

 

·       De zorgcoördinator, juf Veronique Mortier, komt ook vaak op bezoek in de klas en ondersteunt waar nodig.


·       Graag meebrengen naar de klas (start schooljaar):

-        Doos papieren zakdoekjes en/of vochtige doekjes.

-        Turnschoenen/ sportschoenen met witte zolen + extra kousjes

 

 

3.    DAGVERLOOP

 

 


        

De school begint om 8u30. De kleuters nemen aan de schoolpoort afscheid.
Na het belsignaal gaan de kleuters op een stip staan om samen met de                      leerkracht naar de klas te stappen.

 Het is belangrijk voor uw kind en de klasgroep dat iedereen op tijd naar school       komt. 


 In de klas legen we onze schooltas: (Graag alles naamtekenen)  

·       Waterfles: wanneer de waterfles van de kinderen leeg is, mogen ze die aanvullen in de klas met kraantjeswater

·       Brooddoos (indien nodig)

·       Fruitdoos: graag fruit of groente op voorhand gesneden

·       Heen- en weermapje


 Het heen- en weermapje is de communicatie tussen de leerkracht en ouders. Hierin zullen ook af en toe brieven worden meegegeven. Bij dringende vragen mag u zeker de leerkracht persoonlijk aanspreken.


Op maandag vertellen we vaak over het weekend, door een foto mee te brengen of iets kleins te noteren in het heen- en weer mapje kan de leerkracht hier meer op inspelen. Dit is ook goed voor kleuters die minder taalvaardig zijn.

 

We werken met vaste (seizoensgebonden) thema’s, thema’s naargelang de interesse van de kleuters, soms werken we met witte dagen = zonder thema: daar kan de leerkracht gerichter observeren, meespelen, hoeken aanpassen, speelgoed verwijderen/bijvoegen.

Jullie worden ook geregeld op de hoogte gehouden over het reilen en zeilen in de klas door een themabrief. Daarin worden de verschillende thema’s weergegeven en al enkele activiteiten i.v.m. dat thema.

Soms mogen de kleuters over het thema iets meenemen naar de klas (bv: boek, knuffel, speelgoedje, …). Er moet echter nooit iets aangekocht worden! Ander speelgoed blijft natuurlijk thuis.
Jullie kunnen natuurlijk altijd foto’s bekijken na elk thema op de blog van onze klas:

 http://vuurtorendrongenalgemeen.blogspot.com

 


De eerste helft van het schooljaar starten we met een open onthaal: door tijdens de ‘zachte landing’ enkele hoeken open te stellen kunnen de kleuters op een veilige en rustige manier de dag starten.

Tijdens het schooljaar wordt er geleidelijk aan toegewerkt naar een gezamenlijk onthaal in de klas. 

Hierbij starten we in de onthaalkring, zingen samen het onthaallied en kijken we wie de ‘kindjes van de dag’ worden, we bekijken alle kalenders (dagkalender, weerkalender, dagverloop, ...) en hebben een kort godsdienstmomentje.

Na het onthaal is er een klassikale activiteit: muzische activiteit, waarneming, aanzet thema, taalactiviteit, denkactiviteit, …

 

De kindjes van de dag zijn een hele dag de helpers van de juf: zij brengen de broodbak weg, staan de eerste in de rij, mogen naast de juf zitten, maken de kalenders in orde, mogen de opruimbril opzetten, …

Op maandag worden de ‘helpers van de week’ getrokken. Die helpers zijn een hele week verantwoordelijk voor een taakje in de klas: stoelen onder tafel doen, boekentassen en jassen mooi hangen, planten water geven, … .

Elke dag is het ‘fruitdag’. We eten gezellig samen ons fruit op in de klas en drinken water. Daarna hebben we toiletmoment en doen onze jas aan. De speeltijd is van 9u45 tot 10u00.

 


Na de speeltijd spelen we zelfstandig in de speel- en leerzones: boekenhoek, techniekhoek, lees-en schrijfhoek, computerhoek, fijne motoriekhoek, … .

De leer- en speelzones worden visueel gemaakt met het keuzebord, hier leren de kleuters kiezen met wat ze willen spelen en kunnen ze zien hoeveel plaats er is in een bepaalde hoek. We proberen even in een hoekje te blijven (= niet meer te “vlinderen” van hoek naar hoek)

Bij de leerkracht wordt er dan een begeleide activiteit gegeven: knutselwerk, spelletjes rond taalontwikkeling, denkontwikkeling, … .

De blauwe RIkki’s (2de kleuterklas) zullen vanaf januari soms een contractwerk krijgen.

Contractwerk zijn geen werkblaadjes: contractwerk is niet altijd op papier. Het wordt vaak geïntegreerd in het thema: een puzzel, een knutselopdracht, een spelletje, spelen in een bepaalde hoek … .

Contractwerk leert de kleuters:

·       Plannen: de kleuters krijgen een dag waar het contractwerk moet gedaan zijn en kiezen zelf welke dag ze dus het werkje maken.

·       Een werkhouding aannemen

·       Reflecteren: vond ik dit gemakkelijk of moeilijk, vond ik dit een leuk werkje of niet zo leuk?

Via contractwerk krijgt elk kind opdrachten die aansluiten bij zijn of haar ontwikkelingsniveau.


 De middagpauze duurt van 12u05 tot 13u35. Tijdens de middag kunnen de                    kleuters boterhammen of warme maaltijd eten op school. Dit kunt u maandelijks              op voorhand doorgeven, als uw kleuter het hele jaar door hetzelfde eet, hoeft u                dit maar eenmalig te doen. Aansluitend op het eten gaan we uiteraard nog wat                buiten spelen!

 

   Na de middag volgt er een kort onthaal en spelen de kleuters terug in de                 verschillende speel- en leerzones en worden activiteiten van de voormiddag           herhaald en/of afgewerkt.

  Bij goed weer trekken we vaak naar buiten: graag een zonnepet en                                  zonnecrème voorzien (vergeet ook dit niet te naamtekenen).

 

  Op het einde van de dag reflecteren we samen over de dag en sluiten rustig          de dag af.

De school eindigt om 15.30u. De kleuters blijven wachten aan de muur en de                   ouders/ grootouders komen hun kleuter afhalen via de grote schuifpoort in de                   Lage Lakendreef.
Wie niet onmiddellijk wordt afgehaald gaat naar de naschoolse opvang, deze                   start om 15u45.
Op het einde van elk thema krijgen de kleuters hun werkjeszak mee naar                         huis, nadien graag terug mee geven naar school.

 


We gaan één keer per maand op bezoek naar de bibliotheek in Drongen. We                 zoeken samen boeken die we leuk vinden, vertellen over prenten, zoeken                       boeken die bij ons thema horen, … .
De kleuters leren een opdracht begrijpen, leren kijken naar de kaft, leren de                     bibliotheek en hun werking kennen, … .

 


Als school hebben we de prachtige kans om te leren en te spelen in de Bostorie.
De Bostorie is een bosrijke buitenplek waar we samen met andere basisscholen               buiten les kunnen volgen.
Elke vrijdagvoormiddag gaan we naar de Bostorie, gelieve dan  ravotschoenen               aan te doen. Waarom een buitenklas?

·        Natuur maakt gezond en blij.

·        Een groene omgeving bevordert de concentratie en de leerwinst.

·        Dankzij natuurlijke en uitdagende omgeving ontwikkelen kinderen meer ruimtebesef en leren ze omgaan met grenzen.

·        Bewegen bevordert het leervermogen, de productiviteit en creativiteit van kinderen.

·        Buiten ontstaat respect voor de natuur, wat het milieubewustzijn verhoogt.

·        Buitenleren leidt tot buitengewoon leren: kinderen gaan levensecht aan de slag met wat ze in de natuur vinden.

·        Een buitenplek biedt andere leer- en speelkansen dan een klassieke klascontext.

  

4.    PRAKTISCHE AFSPRAKEN

 
Hiep hiep hoera! Ben je jarig in de klas? Dat laten we natuurlijk niet zomaar                     voorbijgaan. 
We vieren de verjaardag in de klas met een verjaardagritueel:
Een traktatie in de klas is zeker niet verplicht. Als u uw kleuter iets wilt                           meebrengen dan hebt u de keuze:

·  U geeft een traktatie mee naar de klas(geen slagroom/ grote biscuittaarten).

· U geeft een bijdrage aan de leerkracht (richtlijn: tussen €5 à €10): De leerkracht voorziet een kookactiviteit voor in de klas of zorgt voor iets lekkers. Graag alles op voorhand afspreken met de leerkracht.

 

Mogen we ook vragen de uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes, niet via de                     school te laten verdelen.

 

     

Zieke kinderen krijgen thuis de beste zorgen. Wanneer uw kleuter de activiteiten            niet kan of zal volgen, gelieve een seintje te geven aan de school. De leerkracht              mag alleen medicatie toedienen wanneer we beschikken over en medisch attest              waarop de dosering duidelijk vermeld staat en wij in het bezit zijn van een                         schriftelijke toestemming van de ouders.

 


 Ongeacht hun leeftijd vinden we het belangrijk dat kleuters zo veel mogelijk naar school komen omdat kinderen zich kunnen ontwikkelen en kunnen bouwen aan een goede toekomst. Het samen leren, spelen, groeien, verkennen van interesses, ontwikkelen van talenten zijn allemaal redenen om dagelijks naar school te komen.

Je kind moet vaak genoeg aanwezig zijn op school om een schooltoeslag (groeipakket) te kunnen krijgen. Hoeveel dagen dat is, hangt af van de leeftijd: 150 halve dagen voor 3 jarigen, 185 halve dagen voor 4 jarigen en 290 halve dagen voor 5 jarigen. 

 Kinderen vanaf 6 jaar: kinderen in de lagere school, en kinderen die 6 jaar zijn en nog in de kleuterklas zitten, zijn voltijds leerplichtig (= zij moeten elke dag naar school.) Als je kind niet op school is, moet je aan de school doorgeven waarom. Als je dat voor vijf halve dagen niet hebt gedaan, dan zal de school het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) inschakelen.

Ter bescherming van onze sportvloer verwachten we dat de kleuters genaamtekende sportschoenen voorzien met witte zolen. Deze zullen dan ook op school blijven. Omdat we inzetten op zelfredzaamheid en zelfstandigheid is een sportschoen met klittenband makkelijk en beter voor de stevigheid van de voeten. 

We kijken ernaar uit om te turnen, spelen en te ravotten in onze turnzaal bij meester Eddy en meester Tim.

 

5.    WAAROM TWEE LEEFTIJDSGROEPEN SAMEN?


Een leeftijdsgemengde klas is een zeer kleurrijke klas. Verschillende leeftijden,                   niveaus, interesses en sterktes worden door elkaar ‘geschud’.

·       Kleuters verschillen heel veel van elkaar. In elke klas wordt er gedifferentieerd. In een leeftijdsgemengde groep wordt er dus, vanzelfsprekend, gekeken naar het niveau van elke kleuter.  Wat kunnen ze allemaal al? Wat gaat makkelijk? Wat nog moeilijk?

·       De kleuters die volgend jaar de overstap maken naar het eerste leerjaar zullen vragen om voorbereidend te rekenen, schijven en lezen. Omdat de groep hiervoor kleiner is, zullen we hierop goed kunnen inspelen.

·       Voor een oudere kleuter die nog even een stapje terug wil gaan, is er op dit niveau een aanbod in de klas, zo kan deze kleuter aansluiten bij een activiteit van de 2de kleuterklas. Ook omgekeerd is dit een leerkans: Als een opdracht voor een kleuter van de 2de kleuterklas (te) makkelijk is, kan deze eens aansluiten bij een activiteit van de 3de kleuterklas. Ze stimuleren en moedigen elkaar aan, dit bevordert zowel de ontwikkeling van de oudere als de jongere kleuters. Door het grote aanbod van differentiatie kunnen ze opdrachten uitvoeren naar hun kunnen. Elk kind krijgt dus de kans om te ontwikkelen volgens de zone van naaste ontwikkeling. Geen enkel kind valt uit de boot.

·       Door een klas in te delen in gemengde leeftijdsgroepen krijg je de kans op ‘uitleggers’. Kinderen doen een opdracht met de leerkracht: deze kleuters leggen de werkwijze uit aan elkaar (taalontwikkeling), ze houden rekening met de juistheid, verschillende stappen en duidelijkheid van de informatie (denkontwikkeling), de kleuter voelt zich hierdoor verantwoordelijk (zelfwaardegevoel).

           Onderzoeken hebben aangetoond dat deze kinderen minder afhankelijk en meer zelfstandig zijn.

 

Kleuters leren vanuit levensdrang: spontaan, constant, weinig controleerbaar, ze                 ontwikkelen zich incidenteel, leren ontwikkelingsgericht, ze leren vanuit ervaringen.

Ervaringen opdoen (spel en spelen /spelend leren) is belangrijk om de                                “ontwikkeling” (het leren) te stimuleren.

De leefwereld en belevingswereld van de kleuters vormt de basis voor hun spel.

Kleuters ontwikkelen van het middelpunt van zichzelf tot het besef dat ze deel                     uitmaken van de hen omringende wereld,

Pas vanaf 6 - 7 jaar is echt, systematisch, leren aan de orde.

In de praktijk

        Het aanbod is niet programmagericht maar thematisch gericht

        Het aanbod is aangepast aan de individuele ontwikkeling van elke kleuter.

        Activiteiten aanbieden waarin ervaringen kunnen opgedaan worden

        Goed kleuteronderwijs is niet afhankelijk van de wijze van groeperen van kleuters

        Goed kleuteronderwijs is afhankelijk van de gerichte aanpak van de juf met oog voor het welbevinden en de betrokkenheid van de kleuters.

Nadelen:

        Activiteit specifiek aan bepaalde leeftijd kan voor anderen niet (bv MST, sportdag, toneel, integratie eerste leerjaar)

Oplossing nadelen:

Allemaal van organisatorische aard: goede aanpak, afspraken, organisatie kunnen            deze nadelen oplossen.

Voordelen:

        Leren van elkaar

        Sluit beter aan bij ontwikkelingsniveau van elk kind

        Positief effect op het zelfbeeld

        Vlugger zelfredzaam

        Sterker in probleemoplossend denken

        Meer aangesproken op sociale vaardigheden

        Leren voldoende

Dit allemaal heeft betrekking op de ontwikkeling van de kinderen.

 

6.    VOORBEREIDEN OP LEZEN EN SCHRIJVEN

 


  

Bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Door veel te                      bewegen, stimuleert men de zenuwcellen en zorgt men dat er goede                                 verbindingen ontstaan. Zo ben je in staat om vlot nieuwe vaardigheden aan te                  leren en ontstaat een goede samenwerking tussen beide hersenhelften met hun               eigen taken en capaciteiten.

Krullenbol is een methode die veel aandacht schenkt aan motoriek. Deze                        methodiek wordt al aangeboden vanaf de jongste kleuters en doorgetrokken naar              de oudste. Kleuters moeten heel wat vaardigheden hebben om tot schrijven te                     komen.

Krullenbol is plezier beleven, bewegen op muziek, ritmegevoel ontwikkelen,                      visuele vaardigheden trainen, handvaardigheid stimuleren, ruimtelijke begrippen                 stimuleren, schrijfhouding aanleren, … .

Krullenbol werkt van groot motorisch, naar klein/fijn motorisch in verschillende                    stappen. We vertrekken altijd vanuit het lichaam van de kleuter op muziek of een               versje en wanneer de motorische ontwikkeling het toelaat, wordt gestreefd naar                 een fijnere motorische sturing zodat kinderen met plezier de stap naar het eerste                leerjaar kunnen zetten. Ook wordt er aandacht geschonken aan lateralisatie:                      middenlijn ontdekken en kruisen, links- rechts differentiatie (we werken daarom                   vaak met ons beide handen), werkrichting ontdekken over de middenlijn, … .

 

7.    OVERIGE WEETJES


·       Jaarlijks wordt grondig nagegaan of de huidige klassamenstelling dient herbekeken te worden in het belang van de ontwikkeling van de kinderen. Dit is een algemene boodschap voor de volledige school en laten we graag nog even weten.

·       Heb je vragen of zorgen, aarzel dan niet om steeds de klasleerkracht aan te spreken. Je kan de leerkracht bereiken via het heen- en weerschriftje, voor of na schooltijd of via mail naar: annelies.dewulf@vuurtorendrongen.be

Uiteraard kan je ook terecht bij de directie en/of zorgcoördinator Veronique Mortier.        Mailen kan naar: veronique.mortier@vuurtorendrongen.be